szövegméret növelése szövegméret csökkentése

Kétütemű rekultiváció

A 10.000 m3-nél több hulladékot tartalmaz hulladéklerakót átmeneti felső záróréteg rendszerrel kell lezárni, amíg a hulladéktest biológiailag lebomló szerves összetevőinek stabilizálódása be nem következik, valamint intenzív gázképződés vagy a lerakó süllyedése várható. A végleges felső záróréteg rendszer a stabilizálódási folyamat befejeződése után építhető ki.

Az átmeneti felső záróréteg rendszer felépítése: kiegyenlítő réteg, szigetelő réteg, fedőréteg, vegetációs réteg.

Az átmeneti felső záró-réteg rendszer a hulladéktest biológiailag lebomló szerves összetevőinek biológiai stabilizálódásáig, de legfeljebb 10 évig marad a hulladéktesten.

A végleges felső záró-rétegrendszer kiépítése előtt el kell végezni a terület kaszálását és a bozót és cserjeirtást. A felső fedő réteget le kell termelni a depónia tetejéről és a hulladéktest mellett deponálni kell. A végleges felső záró-rétegrendszer legfelső rétegeként ezt a humusz réteget majd vissza kell építeni a hulladéktestre.

A hulladéktesten lévő kiegyenlítő rétegben lévő hibákat, elváltozásokat ki kell javítani, majd erre kell a végleges felső záróréteg rendszert kiépíteni.

Rekultivációs rétegrend átmeneti felső záró-rétg rendszer minta keresztszelvény